Begivenheter |
Opp ett nivå Tilbake Neste |
Harstad historielag besøker Sandsøya- 10.5.2014
Harstad historielag hadde i år lagt den tradisjonelle vårturen til Sandsøya. Lørdag 10.5. kl. 10.50 ankom nærmere 40 medlemmer i fint vårvær øya med ferga. Fra Kleivan gikk så turen videre med buss og Sandsøy kirke var første stopp. Britt Midtun ordnet åpen kirke mens Thor Evensen sørget for at flagget vaiet vakkert i fin vårbris. I kirka holdt Einar Lockert et 45-minutters foredrag primært om øyas kirkehistorie fra ca 1250 og fram til i dag. Historielagets leder fikk overrakt et hefte skrevet av Per J. Molin og Einar Lockert i anledning kirkas 750års-jubileum. Etter foredraget i kirka og litt vandring på kirkebakken gikk turen videre til Sandsøy fort der Roar Holtborg serverte te/kaffe og grillstekte karbonadesmørbrød. Deretter holdt major/historiker Alf Karstein Bjarkø et meget informativt foredrag om fortets historie og den sjørelaterte historiens betydning for Sandsøya. Det ble også anledning til en omvisning på fortet. Turen ble avsluttet i Thor Evensens brukt- og antikvitetsbutikk hvor det ble servert kaffe/te og vafler før fergeavgang kl. 16.55. Tilbakemeldingene vi har fått fra deltakerne er at dette hadde vært en meget vellykket dag. Man hadde fått ny innsikt i Sandsøys rike historie. Foto ved besøket: Thor Evensen
Arkivfoto: Per J. Molin
Nybygg på Sandsøya Det er ikke "hver dag" at det kommer opp et nybygg på øya. Ola Hage fører nå opp enebolig på den nest siste tomten i boligfeltet i Altevika, tomt 140/47. Adkomsten blir fra Sørsand, felles med Bosenteret til Sandsøy Sanitetsforening. Sletta som huset er oppført på kaltes fra gammelt av "Trettevollene", grensen mellom Sørsand og Altevika går langs veien til Bosenteret og ned til havet ved "Iverodden".
Bygget er utformet som et "kors", og ligger lunt til for nordavinden. I bakgrunnen ser en Bosenteret på Sørsand.
Inngangspartiet blir mot nord slik at sydvesten ikke vil ta på denne siden.
Bildet er tatt mot sørøst med gården Kolsland i bakgrunnen. Over "Lågåsen" rager "Drangen" på Rolla eller rettere sakt "Stortinden" på 1022 moh. "Drangen" består foruten "Stortind" (1022) av "Mellatind" (975) og "Rundtind" (872).
Arkeologisk funn på Slakstad Eirik Figenschau på bruk 32/19, Bjørklund, har ved graving på eiendommen funnet en skiferkniv. Den vidre omtale, se under Mappen ARKEOLOGI og funn på Slakstad 2013. Her er første bilde av kniven:
Springflo på Nordsand I forbindelse med med uværet "Berit" som har herjet kysten i november 2011 har Thor Evensen tatt et bilde av floa den 26/11 kl. 14.49. Vannstanden er trolig rundt 1 meter over det normale ved høyvann...
BOKLANSERING - Havsvelget i nord, Moskstraumen
Fra redaksjonen: Sigri Skjegstad Lockert, med nær tilknytning til Sandsøya og Slettebakken, er historiker fra Universitetet i Tromsø. Boken er basert på hennes masteroppgave fra våren 2010: De Charybdi Septentrionali - Kontinuitet og endring i forestillinger om Moskstraumen fra 1539 til omkring 1900. Vi i redaksjonen av Sandsøya.no synes selvsagt at interessen for historie er viktig og trenger medarbeidere og noen til innsamling og bearbeiding av stoff om Sandsøya i fremtiden. Sigri er ofte å finne på øya, i Slettebakken og gjerne på havet etter fisk eller andre båtturer. Vi gratulerer Sigri med boklanseringen !
Fra boklanseringen: Søndag 17. juli var det lansering av boken ” Havsvelget i Nord ” på fiskeværmuseet på Å i Lofoten. Boken er skrevet av Sigri S. Lockert og utgitt på Orkana forlag. Fiskeværmuseet var fullsatt denne kvelden, dvs. ca. 60 tilhørere, som bl.a. fikk høre Sigri fortelle om boken hun utgir. Interessen var stor og spørsmålene mange etter foredraget. Selve lanseringen var et samarbeid mellom Orkana forlag og fiskeværmuseet på Å, og det ble servert stedets fiskesuppe, baccalao, ferskt brød og vin. Avslutningen på søndag: Kvelden ble avsluttet med en tur til et utsiktssted der en kunne skue ut til Lofotodden, Mosken, Røst og ane innløpet til selve Moskstraumen. Boken tar for seg Moskstraumen – en av verdens sterkeste havsstrømmer utenskjærs. Gjennom tidene har få nordnorske fenomener blitt så fryktet – og så mye omtalt i europeisk litteratur. Blant andre Petter Dass, Jules Verne og Edgar Allan Poe nevner Moskstraumen i sine mest kjente verker. Den er beskrevet i sagn, dikt, fortellinger, billedkunst, reiseskildringer, topografi og kart. I denne boka får man for første gang en samling av disse beskrivelsene, som strekker seg fra 300 år før Kristus og fram til i dag. Denne havstrømmen er en av verdens kraftigste og kan oppnå en fart på opptil 3 meter i sekundet. I tidligere tider ble den omtalt som en malstrøm som kunne sluke skip og mannskap til jordens indre.
Boka vil være i salg på de aller fleste bokhandlene.
|