Historien

Opp ett nivå  Tilbake  Neste

M/S ”Gyda” og tragedien på Svensgrunnen 12.april 1943.

 

Kilde: Ukjent ubåt av Paul Einar Vatne.

 

Svensgrunnen 12. april 1943.

 

”Svensgrunnen er en av de beste fiskeplassene i Troms. Den ligger nordvest for Senja og strekker seg ut fire mil fra land.

Vinteren 1943 var det om lag 25 skøyter som driftet på bankene utenfor Senja. Mange av disse var stasjonert i Gryllefjord, som var nærmeste fiskevær for de som driftet på Svensgrunnen. Mandag 12. april dukket en ubåt opp der og ga seg til å skyte på skøytene som lå og drog bruk. En av disse var M/K ”Frøy” av Gryllefjord.

Skipper på ”Frøy”, Wilmar Pettersen, forteller at ubåten kom sigende mot skøyta, rundt baugen, rettet kanonen mot den og avfyrte to salver tett etter hverandre. Den ene granaten slo ned i kappa og gikk tvers gjennom skøyta. Den andre traff skøyta i vannlinjen forut slik at sjøen fosset inn. Under dette angrepet ble en mann drept, og en annen hardt såret.

 

”Frøy” hadde ikke med lettbåt, og skadene var så omfattende at det var klart at den snart ville gå ned. Situasjonen var derfor meget kritisk. Wilmar Pettersen fikk fra hyttetaket se M/S ”Gyda” som lå og drog bruk et stykke bortenfor. Ved å vifte med ei oljetrøye fikk han signalisert at de trengte hjelp.

 

Mannskapet på ”Gyda” forsto signalet. Bruket ble kappet, og Hagerup Andreassen fra Sandsøy, utførte en bergingsdåd. Han manøvrerte ”Gyda” inn til skutesida på ”Frøy” uten tanke på at ubåten kunne komme etter, eller at ”Gyda” kunne bli knust mot ”Frøy” i den grove sjøen. ”Gyda” kom så nær at Wilmar Pettersen og bror hans kunne hoppe om bord på ”Gyda”. Så ble lettbåten satt på sjøen, og de kunne ro over til ”Frøy” og hente de andre, også den hardt sårede og den drepte.

 

Hjelpen kom i rett tid, for ikke lenge etter gikk ”Frøy” ned med baugen først. Så satte ”Gyda” full fart mot Gryllefjord ”.

 

 

Det var uten tvil en heltedåd som blei utført av mannskapet på "Gyda" denne aprildagen 1943. Uten tanke for egne liv førte Hagerup ”Gyda” opp mot ”Frøy” og fikk reddet mannskapet, alt mens en fiendlig ubåt rettet sine dødelige våpen mot skute og menn. Mange vil hevde at den redningsdåd som blei utført av skipper Hagerup og hans menn aldri i ettertid er blitt påaktet i den grad den burde. Det som skjedde på Svensgrunnen denne dagen er gått inn i rekken av alle de meningsløse hendelser en brutal og umenneskelig krig førte med seg. Men det mannsmot og den uselviskhet Hagerup og hans mannskap viste denne vårdagen i 1943, burde nok hatt en større oppmerksomhet enn det som ble tilfellet. Trøsten nå får være at de som deltok, bare så det de gjorde som sin soleklare plikt som gode sjømenn.