Nyttårshilsen fra Ragnar Torbergsen

Opp ett nivå  Tilbake  Neste

Stabekk, den 4. januar 2010.

 

Kjære alle sammen,

 

Det var veldig hyggelig å ta frem de gamle bildene fra min tid på Sandsøya. Jeg husker hver og en veldig godt, slik dere var og så ut den gangen- for snart 50 år siden. Nå er  de fleste av oss antagelig både foreldre og besteforeldre, og utseendet-og vekt - har sikkert endret seg siden  den gang.

Da lokalbåten kom til Altevik med den nye framhaldsskolelæreren høsten 1961, var  det flere enn de kommende elevene som var spente.Dette var min første jobb etter at jeg tok examen artium i Narvik den våren.

Dere var jo bare 4-5 yngre enn meg, og jeg var veldig opptatt av at jeg måtte sette meg i "respekt" så snart som mulig. Derfor var jeg nok ganske streng i begynnelsen. Kanskje var det også nødvendig. men  etter hvert synes jeg det gikk veldig bra, og jeg trivdes godt som lærer. Jeg var heldig som fikk en klasse med høflige, kjekke og flinke elever og har bare gode minner fra denne tiden. Skituren på Grytøya husker jeg godt.

Til min forskrekkelse oppdaget jeg at jeg som eneste lærer også skulle undervise i fag som jeg absolutt ikke følte meg kompetent i, som sang og bokføring bl.a.. Sangtimene ble byttet ut med lesing. Skolesjefen, Meløe, ga tillatelse til innkjøp av et eksemplar hver av Nordahl Griegs bok "Skibet går videre", som vi leste høyt av i  "sangtimene". Denne boken handler om sjømenn og deres liv på havet, og det syntes jeg måtte passe for oss på Sandsøya, der mange levde av det sjøen ga.

Jeg meldte meg på et korrespondansekurs i bokføring, og kunnskapsnivået lå akkurat ett hakk foran dere.

Fortsatt føler jeg meg stolt av å bli forespurt om å holde 17de mai-talen, og at jeg turde å takke ja. Det var en veldig positiv opplevelse for meg.

Høsten 1962 dro jeg til Oslo. Planen var å studere juss, men det ble økonomi i stedet, og jeg havnet i bankvesenet. Har arbeidet i Sveits, Frankrike og USA. Mesteparten av tiden har jeg dog  arbeidet i Oslo, men var bl.a. også sjef for Kreditkassen (Nordea) i Østerdalen (Elverum, Trysil og Tynset) i 11 år.

Nå er jeg pensjonist og bor  på Stabekk i Bærum.

Fra mitt første ekteskap har jeg tre døtre, og jeg har nå 7 barnebarn i alderen 1 til 18 år. Nå er jeg gift med Elin. Vi har ingen barn sammen.

Vi har et hus på Gran på Hadeland. Huset er bygget i 1795, og er fredet. Vi tilbringer mye tid der, og jeg bruker en del tid på omvisninger og guiding. I tillegg har vi en hytte på Hvaler utenfor Fredrikstad. Der har vi en 18 fots båt som jeg bruker mye i sommerhalvåret.

Ellers spiller jeg litt golf (handicap 26,2 - blir ikke bedre), og om vinteren går jeg mye på ski.

Så lenge mine foreldre levde var jeg i Nord-Norge hver sommer. Etter hvert er det blitt litt lengere mellom hver gang. Men hver gang jeg er der, er jeg en tur  i Harstad. Fra inngangen på Kaffistova ser jeg lokalbåten til Sandsøy, og jeg har mange ganger hatt lyst til å dra en tur dit. Denne turen er blitt noe enklere enn den var i 1961.

Mens jeg bodde der, var jeg av og til i Harstad i helgene. Når jeg skulle tilbake til Sandsøya  på søndag kveld måtte jeg være med hele runden til Gryllefjord og Torsken osv. siden båten bare anløpte Sandsøy på tilbaketuren. Jeg mener å huske at vi dro fra Harstad ca. kl. 2000 søndag kveld og var ikke i Altevik før ca. kl. 0700 mandag morgen.

Jeg vedlegger et bilde som er tatt for to år siden da jeg besøkte min fetter, Odd Nilsen på Sandstrand. Han var lærer på Bjarkøy samme året som jeg var på Sandsøy. Der ble han kjent med Anna, som han ble gift med. De har bodd på Sandstrand siden. På bildet kan dere se Sør-Rollnes i bakgrunnen, og hvis dere ser ekstra godt etter ligger Sandsøy bakenfor.

Sommeren 2011 ( slutten av juni) skal jeg til Narvik for å feire 50-års-jubileum som russ. Jeg antar at de fleste av dere ble konfirmert i 1961, og skal ha samling i den forbindelse. Kunne det være mulig å arrangere det slik at jeg fikk være tilstede på denne samlingen ? Så kunne vi friske opp gamle minner, og høre hva som har skjedd med hver enkelt av oss i disse 50 årene ? Jeg antar at mange av dere bor på forskjellige steder rundt om i Norge, og at en slik samling måtte forberedes i god tid.

Hvis noen ønsker å kontakte meg er min mail-adresse: ragnar.torbergsen@c2i.net  mobil-nummer er : 90127650.

Da vil jeg benytte anledningen til å ønske alle et riktig godt nytt år !

 

Hilsen

Ragnar

 

as1961f-07